Kamis, 19 November 2015

Adakah Semua Sentiasa Asli Sihat?

Adakah Semua Sentiasa Asli Sihat?

Terdapat dua frasa yang membuat saya merasa jijik apabila saya mendengar atau membaca mereka dalam iklan. Satu adalah "itu semua semula jadi" dan yang lain adalah "Organik". Ia bukan kerana saya mempunyai apa-apa terhadap semua produk semula jadi atau organik, tetapi kerana syarat-syarat yang boleh membawa kita untuk membeli sesuatu yang tidak benar-benar sesuai dengan keperluan kita pada masa itu.

Mari kita mulakan dengan "semua semula jadi." Ini bermakna satu perkara untuk pengiklan dan satu lagi untuk ramai pengguna. Kepada pengeluar, ia bermakna bahawa tidak ada komponen buatan dalam produk. Kepada pengguna, ia biasanya diterjemahkan untuk sempurna sihat, yang tidak semestinya benar. Kentang goreng mungkin semua semula jadi, tetapi mereka masih pek 300 plus tanda harga kalori bersama-sama dengan banyak lemak dan natrium.

Sebagai herba yang, frasa semulajadi mengganggu kerana ia boleh digunakan untuk kebanyakan herba kebanyakan masa. Malah jika anda berpegang kepada asas-asas seperti ginseng, bawang putih dan Echinacea, anda boleh mempunyai masalah. Ia tidak akan menjadi kerana produk adalah semulajadi tetapi kerana terdapat kesan-kesan sampingan dan interaksi yang boleh menyebabkan anda masalah dalam keadaan yang betul. Ginseng dan Echinacea tidak boleh diambil jika anda mempunyai rheumatoid arthritis atau bronkitis. Echinacea menjadi masalah jika anda mempunyai apa-apa gangguan autoimun dan bawang putih adalah lebih nipis darah.

Organik juga bermaksud perkara yang berbeza kepada pengeluar dan pengguna. Untuk menjadi organik, tiada bahan kimia boleh digunakan pada tanaman. Ini bermakna tiada racun perosak, racun herba dan tiada apa-apa tetapi baja organik. Oleh kerana faktor-faktor ini, tanaman adalah lebih kecil dan harga yang lebih tinggi.

Masalahnya di sini ialah juga tidak bermakna ia sihat atau yang boleh anda makan dengan sewenang-wenangnya. Kajian menunjukkan bahawa apabila perkataan "organik" adalah pada label, orang mengambil banyak lebih banyak kalori daripada mereka akan sebaliknya. Ini adalah salah satu masalah dengan istilah ini. Ingat, juga, kaedah memasak. Anda boleh membeli kentang organik dan goreng dalam minyak sayur-sayuran organik dan masih berakhir dengan lebih daripada 300 kalori dan lemak. Jika anda digunakan untuk garam kepada orang-orang kentang goreng, menambah banyak natrium untuk campuran, dan ia masih tidak sihat.

Apabila anda melihat syarat-syarat ini pada produk, sila pastikan anda membaca label pemakanan. Malah, anda perlu membacanya pada setiap produk yang mempunyai satu, untuk membuat keputusan yang tepat untuk kesihatan anda. Semua semula jadi, lemak organik masih lemak dan akan menyebabkan masalah yang sama tidak kira apa label itu berkata.

Apabila ia datang untuk memilih makanan tambahan herba, terdapat tiga orang yang anda harus bercakap dengan. Seorang pengamal herba yang berkelayakan boleh membantu anda memilih herba yang memenuhi keperluan anda. Doktor anda boleh memberitahu anda jika herba-herba ini akan menimbulkan masalah dengan keadaan kesihatan anda dan ahli farmasi anda akan tahu jika terdapat sebarang interaksi herba / dadah. Itulah cara terbaik untuk memastikan anda dan keluarga anda selamat.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar